70 jaar aankomst Molukkers in Nederland

"Het was een koude dag 21 maart 1951." Eén van de zinnen die me is bijgebleven als ik de eerste generatie ouderen erover hoorde praten.

Al vanaf 2015 organiseer ik samen met Capsloc culturele evenementen die zich met name richten op de Molukse cultuur. Met trots mag ik zeggen dat al mijn evenementen héél erg goed bezocht worden. Helaas kon ik door corona heel weinig tot niets organiseren, maar gelukkig konden we met een online streamconcert toch nog iets doen. We wilden namelijk stilstaan bij het feit dat het zeventig jaar geleden is dat de eerste voet werd gezet op Nederlandse bodem door Molukse gezinnen. Het streamconcert bestond uit een uur lang muziek en gedichten. Zo konden mensen bewust terugdenken aan deze dag. Op zaterdag 20 maart om 20:00 was het zover.

Er werd een klein huisbandje bijeengeroepen. Ook wilde er een Molukse dichter, wonend in Capelle meedoen. Als hekkensluiter was er een erg populair Moluks talent uit de buurwijk Moordrecht. Zoals we weten kampte deze wijk met een hoop verdriet, doordat corona daar hevig heeft huisgehouden.

Samen met Capsloc heb ik een begroting gemaakt en bij Maak Capelle ingediend. Tot onze grote vreugde kregen we groen licht om het initiatief uit te voeren. Op de begroting stond een bedrag voor Capsloc om technische dingen, bijdragen voor artiesten en een bijdrage voor medewerkers. Capsloc heeft op de betreffende dag de verzorging van de artiesten en medewerkers op zich genomen. 

Om 10:00 uur begon de technische crew van Capsloc met het opbouwen en klaarzetten van het podium en de camerastandaarden. Om 12:00 kwam de eerste artiest uit Moordrecht met een volle bezetting aan. Alles is natuurlijk gedaan volgens de richtlijnen van het RIVM. Iedereen hield zich netjes aan de regels! We hebben de opnames gemaakt en alles ging goed. Om 14:00 uur was het tijd voor de andere artiesten om zich klaar te maken voor de opnames. Ook deze zijn perfect verlopen, mede door de goede technici die er waren. Capsloc zorgde ook voor heerlijk belegde broodjes en koude en warme dranken. Ook konden we voor een klein bedrag Molukse snacks van Patita Snacks krijgen. Om 16:00 uur zijn alle muziekopnames gemaakt en om 17:00 vertrokken de meeste mensen weer naar huis. 

Om 20:00 uur was het spannend, want er waren ook andere streams bezig van hetzelfde onderwerp. Tot onze verbazing steeg het aantal viewers binnen een paar minuten naar driehonderd en uiteindelijk zelfs vijfhonderd! Ook zien we dat er nu nog steeds gekeken wordt. 

Ik hoop binnenkort weer iets te mogen regelen. Met name voor de oudere Molukse en Indische mensen. 

Initiatief uitgevoerd
20 maart 2021

Organisator
Christiaan Muskita

Locatie
poppodium Capsloc

Opgehaald bedrag
€ 1240,00

Vragen?

Kijk of het antwoord bij 'veelgestelde vragen' staat

+ 31 (0) 10 30 74 681

helpdesk@maakcapelle.nl

Je kunt ons ook bereiken via
Whatsapp!

Nieuwsbrief

Houd mij op de hoogte van:



Deel deze pagina

Vertel je buren over Maak Capelle