Winactie duurzaamste initiatief 2022

Dit jaar kun je voor het eerst meedoen aan een winactie voor het duurzaamste initiatief van Capelle aan den IJssel. De prijs is een Maak Capelle-cheque ter waarde van €1.000,- die je kunt besteden aan jouw initiatief. De jury kijkt naar hoe het initiatief meehelpt aan het verduurzamen van de wijk. Daarnaast letten ze op creativiteit en hoe de samenwerking met andere buurtgenoten of Capelse organisaties was. De prijs wordt in oktober uitgereikt. Dus meld je duurzame initiatief aan op www.maakcapelle.nl en doe mee!

Wat is een duurzaam initiatief?

Een initiatief kan op verschillende manieren bijdragen aan de verduurzaming van Capelle aan den IJssel:

 • Vergroten van de biodiversiteit. Met biodiversiteit of biologische diversiteit bedoelen we de hoeveelheid verschillende soorten dieren en planten binnen een bepaald gebied. Variatie is namelijk belangrijk voor het evenwicht in de natuur.
 • Voorkomen van wateroverlast na heftige regenbuien, bijvoorbeeld door het toevoegen van groen of de opvang van regenwater.
 • Verminderen van hittestress onder mensen en dieren in (lange) hete of droge periodes. Er is sprake van hittestress wanneer mensen en dieren aandoeningen of ziektes krijgen door het warme weer.
 • Opwekken van duurzame energie.
 • Besparen van energie.
 • Het met elkaar delen van materialen, voorkomen/minimaliseren van materiaalverbruik, materialen repareren of hergebruiken van afval.
 • Gebruik van materialen die lang meegaan, lokaal geproduceerd zijn, van duurzame grondstoffen gemaakt zijn en/of recyclebaar zijn.

Initiatieven die twee of meer van bovenstaande punten combineren, vinden we uiteraard extra duurzaam!
 

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de prijs moet je initiatief voldoen aan de volgende voorwaarden:

 1. Het initiatief voldoet aan de voorwaarden van Maak Capelle.
 2. Het initiatief is gestart in de periode van 1 januari t/m 30 september 2022.
 3. Het initiatief spoort andere bewoners, maatschappelijke organisaties of bedrijven aan om ook een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van Capelle aan den IJssel.
 4. De winnaar gebruikt de waardecheque van € 1.000,00 voor zijn of haar duurzame initiatief of voor een nieuw duurzaam initiatief via Maak Capelle.
 5. Betreft je initiatief een verandering op, aan of in een of meerdere huurwoningen van woningcorporatie Havensteder? Neem dan eerst contact op met Havensteder om toestemming te krijgen voor het initiatief.
   

Inspiratie

Ben je benieuwd wat voor duurzame initiatieven andere Capellenaren al startten? Bekijk dan eens deze Maak Capelle-initiatieven:

Insectenhotel     Het klimaat is voor ons allemaal (ID1599)     Insectvriendelijke bermen (ID1657)

Door op de initiatievenpagina van Maak Capelle te filteren op het thema ‘duurzaamheid’, vind je nog meer duurzame initiatieven.

Op www.duurzaamcapelle.nl lees je meer informatie en tips om met duurzaamheid aan de slag te gaan. Onder het motto ‘De Capellenaar krijgt het voor elkaar’ vind je hier persoonlijke verhalen van buurtgenoten die zich hebben ingezet voor de verduurzaming van Capelle. Ook staat hier informatie over subsidies die de gemeente beschikbaar stelt voor bewoners, bedrijven en organisaties die duurzame maatregelen nemen. Wil je op de hoogte blijven van al het duurzame nieuws in Capelle? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Duurzaam Capelle!

Niet alleen in Capelle aan den IJssel wordt er gewerkt aan duurzaamheid. Ook in andere gemeenten zijn inwoners druk bezig met het verduurzamen van hun leefomgeving:

  Nestkastje      Regenton

Vragen?

Kijk of het antwoord bij 'veelgestelde vragen' staat

+ 31 (0) 10 30 74 681

helpdesk@maakcapelle.nl

Je kunt ons ook bereiken via
Whatsapp!

Nieuwsbrief

Houd mij op de hoogte van:Deel deze pagina

Vertel je buren over Maak Capelle