Campagne voeren voor je initiatief

Ga je zelf een initiatief starten? Het platform Maak Capelle helpt je om potentiele donateurs, vrijwilligers en middelen te zoeken. Dit doen we op de volgende manieren:

 • Alle aangesloten organisaties ontvangen een e-mail met een uitnodiging om jouw initiatief te steunen. Denk aan Havensteder, het Wijk Overleg Platform (WOP) uit jouw wijk en de Rabobank.
 • Ook alle bewoners uit jouw wijk die zich aanmelden bij MaakCapelle.nl ontvangen een e-mail om je initiatief te steunen.
 • We delen je initiatief via onze Facebook-pagina en Twitter account.
 • Het sociale wijkteam van Welzijn Capelle kan je helpen met het leggen van contacten en mogelijke samenwerkingspartners.

Maar de grootste taak om geld, vrijwilligers en middelen te werven ligt bij jou. Zowel online als offline. Om je op weg te helpen met een campagne voor je initiatief hebben we hieronder een stappenplan voor je opgesteld:

 

Stappenplan bij het aanmelden van je initiatief op Maak Capelle

Stap 1: Wat is je idee?

Pak pen en papier of ga achter de computer zitten en beschrijf je idee op een leuke manier. Je wilt mensen overtuigen om het idee te steunen. Hou het simpel, kort en bondig. Probeer antwoord te geven op de volgende vragen:

 • Welk probleem los je op?
 • Waarom is jouw initiatief goed voor de wijk?
 • Waarom ben jij zo gemotiveerd om dit te doen?
 • Wat ga je doen?
 • Wat heb je nodig om je initiatief uit te kunnen voeren (geld/middelen/vrijwilligers)?
 • Waarom moet iemand anders daaraan meebetalen? En krijgen zij hier iets voor terug?
 • Waar is het en hoe laat?
 • Moeten deelnemers zich aanmelden? Zo ja: waar en bij wie?

Voorbeeld:

Fietsenrekken Zoetemelkstraat

In de Zoetemelkstraat staan weinig fietsenrekken en ze zijn vaak allemaal in gebruik. Hierdoor lukt het niet om je fiets ergers aan vast op slot te zetten. Afgelopen maanden zijn er enkele fietsen gestolen, waaronder die van mij!

Met dit initiatief willen we vijf nieuwe fietsenrekken (http://bit.ly/1PWMwxK) in de straat plaatsen, zodat iedereen z’n fiets veiliger neer kan zetten. We willen als bewoners de fietsenrekken zelf plaatsen, maar hebben geld nodig voor de aanschaf ervan. We hebben een deal gemaakt met Fietsenmaker Lubberding: Iedereen die minimaal een donatie doet van € 25,-, ontvangt 50% korting op een hangslot naar keuze! Daarnaast plaatsen we jouw naam op één van de fietsenrekken. Help je mee de Zoetemelkstraat fietsvriendelijker te maken?

Op 16 november willen we de rekken met een groepje bewoners plaatsen. Wil je meehelpen? Schrijf je dan in als vrijwilliger of neem contact op met Jan Janssen (Zoetemelkstraat 2).

Stap 2: Toets je idee

Nu je het idee op papier hebt, kun je kijken wat anderen ervan vinden. Laat het eens lezen aan je partner, vrienden en aan de buurvrouw. Worden ze er enthousiast van en zouden zij een donatie doen of zich aanmelden als vrijwilliger? Doe dit bij vijf personen. Het levert je veel goede ideeën op waarmee je jouw tekst kunt verbeteren.  
Zoek (minimaal twee) mensen die je willen helpen. Bijvoorbeeld bij het promoten van je initiatief en de uitvoering. Neem hierna contact op met de Buurtcoach van Welzijn Capelle. Die kan je op weg helpen om de volgende stappen goed te doorlopen!

Stap 3: Wat heb je nodig?

Maak een lijstje met wat je precies nodig hebt om je initiatief uit te voeren. Denk aan materialen, producten, gereedschap of apparatuur, maar ook aan vrijwilligers. Het werkt goed om dit in Excel of Google Spreadsheets (kun je online delen met anderen) te doen. Maak drie kolommen: aantal stuks, de prijs per stuk en de omschrijving. Later vul je dit ook zo in op www.maakcapelle.nl.

Stap 4: Wie gaan jou steunen?

Denk goed na over wie er belang bij heeft dat jouw initiatief uitgevoerd wordt. Wie dragen jouw initiatief een warm hart toe? Stel een (bel/mail)lijst op met mensen en organisaties die je kent. Zoals  je buren, winkels, verenigingen, bedrijven, stichtingen, een kerk, scholen, de wijkagent, het Wijk Overleg Platform of Havensteder. De buurtcoach van Welzijn Capelle kan je hierbij helpen.

Stap 5: Wat is je tegenprestatie?

Je kunt mensen extra prikkelen om je idee te steunen door een leuke tegenprestatie te leveren. Misschien kun je donateurs een aandenken of een persoonlijk bedankje geven. Hun uitnodigen voor een speciaal moment tijdens de uitvoering van je initiatief. Of zet ze in het zonnetje. Bedenk hoe je mensen warm krijgt voor jouw initiatief en hoe je ze over de streep trekt om jouw initiatief te steunen. Vergeet niet de kosten van een eventuele beloning mee te nemen!

Stap 6: Hoe maak je anderen enthousiast?

Wanneer het initiatief op Maak Capelle staat, ben je zelf verantwoordelijk om het onder de aandacht te brengen bij anderen. Bedenk alvast hoe je dit gaat doen. Maak een leuke foto of neem een kort promotiefilmpje op. Een filmpje kun je eenvoudig opnemen met je smartphone, webcam of foto-/videocamera. Upload je filmpje naar bijvoorbeeld Youtube. Uit cijfers van andere crowdfundplatforms blijkt dat initiatieven met filmpje 20% vaker succesvol gefinancierd worden. In het filmpje wil je niet alleen vertellen WAT je gaat doen, maar ook waarom JIJ dat gaat doen. Mensen zijn over het algemeen eerder geneigd om je initiatief te steunen als ze weten wat jou drijft om je initiatief uit te voeren en zij zich kunnen vinden in jouw idealen.

Maak ook gebruik van Facebook, Twitter en andere sociale media. Zijn er populaire Capelse Facebook-pagina’s of fanatieke Twitteraars die jouw initiatief willen delen?

Stap 7: Meld je idee aan

De hiervoor beschreven stappen zijn een goede voorbereiding op de start van je campagne, zoals we dat noemen als je initiatief op www.maakcapelle.nl staat. Heb je de voorgaande stappen doorlopen? Meld dan je initiatief aan op www.maakcapelle.nl. Binnen vijf werkdagen neemt de buurtcoach van Welzijn Capelle contact met je op. Deze beoordeelt de aanmelding op de volgende punten:

•    Is je idee uitvoerbaar?
•    Klopt je begroting?
•    Zijn er genoeg mensen die je meehelpen?
•    Heb je een leuke oproep om je te steunen?

 

Tips wanneer je initiatief op Maak Capelle staat

Is je initiatief goedgekeurd en staat het op Maak Capelle? Dan is het nu tijd om je initiatief bij zo veel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen. Als je het stappenplan dat hierboven beschreven staat hebt gevolgd, heb je jezelf al een beetje voor kunnen bereiden. Lees hieronder wat je nog meer kan doen:

Planning
Op welke tijdstippen ga je welke acties doen om je initiatief onder de aandacht te brengen bij je buurtgenoten en mogelijk Capelse bedrijven en organisaties? Denk bijvoorbeeld aan aanbelacties, e-mailen, flyeren, posters ophangen, etc. Probeer de acties goed te verspreiden over de beschikbare tijd die je hebt, zodat je mensen niet “spamt”. Bedenk ook welke acties je doet op het moment dat lijkt alsof je stilstaat en er geen nieuwe donaties, vrijwilligers en middelen binnenkomen.

E-mail
Stuur de mensen uit je maillijst een “Ik heb je hulp nodig” e-mail waarin je je initiatief presenteert. Leg uit wat www.maakcapelle.nl is, dat je geld inzamelt en eventueel op zoek bent naar vrijwilligers en middelen. Vraag of ze je willen steunen of mensen kennen die je willen steunen. Vraag ook of ze je willen helpen bij het promoten van je initiatief. Bijvoorbeeld hun buurtgenoten mondeling op de hoogte stellen van je initiatief, je helpen met flyeren of de link naar je initiatief op www.maakcapelle.nl willen delen via hun sociale media of e-mailcontacten in Capelle.

Persoonlijk contact
Er gaat niets boven mensen persoonlijk op de hoogte stellen van je initiatief. Probeer een afspraak te maken met organisaties die initiatieven in Capelle steunen. Denk in ieder geval aan het Wijk Overleg Platform (WOP) uit jouw wijk en Havensteder. Zij kregen via Maak Capelle een e-mail toen jouw initiatief werd goedgekeurd, maar een persoonlijke toelichting van jou helpt natuurlijk bij de keuze 'wel of niet steunen?'. Probeer zo veel mogelijk mensen persoonlijk te spreken. Spreek je buurtgenoten aan op straat en loop eens naar binnen bij een winkel of organisatie die je mogelijk wil sponsoren.

Flyers en posters
Het lukt je nooit om iedereen uit je straat of laat staan je wijk persoonlijk te spreken. Maak daarom een flyer en/of poster die je op strategische plekken neer kunt leggen of op kan hangen. Of loop eens een flyerronde langs de deuren in je buurt. Vraag je mede-organisatoren of ze samen een flyeractie met je willen doen. Vermeld op de flyer en poster in ieder geval:

 • wie het organiseert,
 • de naam van je initiatief zoals die ook op Maak Capelle staat,
 • in het kort wat je wil doen,
 • hoe mensen je kunnen helpen,
 • of je een beloning hebt voor mensen die je steunen,
 • hoe ze je initiatief op Maak Capelle kunnen vinden.

Heb je geen printer? Via de Buurtcoach van Welzijn Capelle kun je je flyer of poster ook laten printen!

Sociale media
Via Facebook en Twitter kun je gemakkelijk een grote groep mensen bereiken en je initiatief onder de aandacht brengen. Deel de link van je initiatiefpagina op MaakCapelle.nl en roep op tot actie met korte berichten met foto’s van je initiatief. Tag mensen in bijvoorbeeld je Facebookupdates om ze te bedanken voor hun donatie. Op deze manier zien ook hun vrienden je berichten. Heb je niet veel buurtgenoten op de sociale media of ben je er zelf niet zo handig hiermee? Vraag dan anderen die dit wel hebben of zijn (buurman, buurtcoach, politicus, huismeester, etc.). Kijk ook welke bestaande Facebook-pagina’s en Hashtags (#) je kan gebruiken. Misschien wel die van een school, een vereniging of ondernemer?

Persbericht
Heb je een groot initiatief dat bijvoorbeeld interessant is voor een hele wijk in Capelle? Stelt een kort persbericht op en stuur deze naar de lokale media. Vergeet niet op te roepen tot actie: “Help mij met het inzamelen van € 800,- voor ...!” of “Wie helpt mij bij het onderhouden van de plantenbakken?”.

Blijf zoeken manieren om je initiatief te verspreiden
Onderzoek wie of wat je kan helpen met het verspreiden van bijvoorbeeld je persbericht, flyers en posters. Denk aan de scholen, de bakker, de supermarkt, de sportschool, verenigingen, promotiemateriaal op prikborden, in tijdschriftenbakken, flyers bij een bar of koffietentje, etc.

Nog een paar tips:

 • Communiceer kort en zakelijk. Mensen hebben weinig zin en tijd om te lezen!
 • Trek de aandacht met bekende gezichten: Wie zijn er bekend in je wijk of buurt? De postbode? Een winkelier? Die wijkagent? Als zij je initiatief promoten komt dit betrouwbaar over en zijn mensen eerder geneigd je initiatief te steunen.
 • Maak van donateurs je ambassadeurs: Bedank je donateurs persoonlijk en vraag hen om ook anderen enthousiast te maken om te doneren aan je initiatief.
 • Eigen achterban eerst: Zorg dat je 10%-20% van je initiatief gefinancierd wordt door mensen die je kent in de eerste paar dagen dat je initiatief op de site staat. Het is voor veel mensen onaantrekkelijk om te doneren aan een initiatief dat op 0% gefinancierd staat.

 

De Buurtcoach kan je helpen met praktische tips. We wensen je alvast heel veel succes en plezier!

Hulp nodig? Neem contact op met Welzijn Capelle!
Algemeen telefoonnummer: (010) 707 4900
Mail jouw idee naar: Regisseur@maakcapelle.nl

Voor vragen over hoe Maak Capelle werkt, kun je contact opnemen met de helpdesk. Zij kunnen je helpen bij het aanmaken van een account, het aanmelden van een initiatief of hulp bij het doen van een donatie.

Stichting Maak Capelle, Helpdesk
Telefoon: (010) 30 31 220
E-mail: info@maakcapelle.nl
Facebook: www.facebook.com/maakcapelle

Meld een initiatief aan
Nieuwsbrief

Houd mij op de hoogte van:
Deel deze pagina

Vertel je buren over Maak Capelle

Facebook Twitter E-mail