Kinderhuiskamer Schollevaar

Kinderhuiskamer Schollevaar

Het doel van de Kinderhuiskamer is:

 “Het vergroten van de betrokkenheid van de kinderen en hun ouders op de wijk, zodat er meer sociale cohesie binnen Capelle Schollevaar ontstaat.”

 

Daarnaast wordt er indirect ook gewerkt aan een aantal subdoelen:

-             Kinderen positieve aandacht en waardering geven, door hen een voor hen veilige plek aan te bieden waar ze ongeacht hun achtergrond en ontwikkeling mogen zijn.

-             Kinderen de kans geven om te leren en hun talenten te ontwikkelen.

-             Kinderen leren om hun vrije tijd zinnig en leuk te besteden.

-             Kinderen stimuleren in hun sociale ontwikkeling, door hen te leren om samen te werken en te spelen met leeftijdsgenoten.

-             Opvoeders/buurtbewoners motiveren en toerusten om als vrijwilligers actief betrokken te zijn bij het kinderwerk.

 

Deze doelen vallen goed samen met de principes van de ‘Vreedzame Wijk’, deze methode wordt dan ook in de Kinderhuiskamer gehanteerd.

 

Terugblik 2020

‘K. komt graag naar de Kinderhuiskamer. We wonen in een buurtje waar geen kinderen van haar leeftijd zijn en ik vind het belangrijk dat ze samen leert spelen met leeftijdsgenootjes. Die mogelijkheid biedt de Kinderhuiskamer.’

(reactie van een moeder)

 

‘Ik wil een opsteker geven aan E., omdat hij er zo goed mee omgaat als hij gepest wordt.’

(reactie van een kind in de pauze, als er gevraagd wordt wie een ‘opsteker’ wil geven).

 

‘Wij komen graag naar de Kinderhuiskamer, omdat onze kinderen graag meedoen aan alle leuke activiteiten die hier worden gedaan, dankzij de leuke vrijwilligers die zich hiervoor inzetten.’

(reactie van familie R.)

 

‘M’n kids hebben het naar hun zin. Elke woensdag gaan ze graag erheen, dus ze vinden het leuk. De vrijwilligers die helpen zijn ook aardig en hoe de kinderen helpen en stimuleren.’ (reactie fam. J.)

 

In Schollevaar West geven kinderen aan het elke week naar hun zin te hebben in de Kinderhuiskamer, omdat het gezellige plek is met leuke activiteiten. De Kinderwijkraad 2019-2020 heeft tijdens een presentatie aan het WOP Schollevaar aangegeven dat het Johan en het medewerkersteam goed werk levert. (reactie kinderbuurtcoach Cheryl Toemere)

 

 

 

Tijd en plaats

De Kinderhuiskamer is in 2020 van 15 januari t/m 11 maart en van 9 september t/m 16 december van 14:00 – 16:00 uur  geopend in Wijkcentrum Schollevaar, aan het Maria Daneelserf. In de schoolvakanties en tijdens de lockdown in maart en april was de Kinderhuiskamer gesloten.

Op 10 juni is er in samenwerking met Sportief Capelle en het Kinderlab een speurtocht aangeboden aan kinderen en ouders in de wijk rond het Maria Daneelserf.

 

Doelgroep

Dit jaar hebben rond de 60 kinderen de Kinderhuiskamer voor het eerst bezocht. Voor de coronacrisis waren er gemiddeld zo’n 30 tot 35 kinderen aanwezig. Pieken zien we tijdens ‘speciale’ middagen, zoals bijvoorbeeld het Sinterklaasfeest of een themamiddag (bijv. een Legobouwwedstrijd). Dan zijn er rond de 50 bezoekers.

De meeste kinderen die komen zijn kinderen uit groep 3 t/m 6.

Per jaar komen er zo’n 150 verschillende kinderen in de Kinderhuiskamer.  De meeste kinderen bezoeken één van de twee basisscholen (Catamaran of het Baken) die naast het Wijkcentrum liggen, maar er is ook een aanzienlijk deel dat naar een andere basisschool gaat.

We houden bij hoeveel kinderen er per middag langskomen. Daarnaast zijn adres en contactgegevens van ouders bij ons bekend. Bij noodgevallen kunnen we hen bereiken.

 

Corona         

De coronacrisis heeft invloed gehad op de Kinderhuiskamer. Waar we gepland hadden t/m 22 april open te zijn, moesten we nu onze deuren sluiten op 11 maart. Gelukkig konden we begin september weer open.

In de maanden oktober t/m december gold dat er maximaal 30 mensen binnen mochten  zijn, inclusief kinderen. Dat geeft een heel andere setting dan we gewend waren. Ouders mogen niet meer binnen blijven en kunnen dus ook niet meehelpen. Daarnaast is er minder plek voor kinderen en moeten we soms kinderen terug naar huis sturen…

Voordeel is dat de medewerekrs met de kinderen die nu komen meer een relatie kunnen opbouwen. Je leert hen beter kennen, omdat je ze meer aandacht kunt geven.

Actuele coronamaatregelen zijn op de Facebookpagina te vinden.

 

Medewerkers

In totaal hebben in 2020 12 verschillende personen zich als vrijwilliger één of meerdere keren in laten roosteren bij de Kinderhuiskamer. Zij worden aangestuurd door een jeugdwerker die op de middag ook aanwezig is. Doordeweeks houdt hij zich voor de Kinderhuiskamer bezig als vrijwilligerscoördinator, worden de middagen voorbereid, rapportages geschreven en houdt hij contact met wijkpartners.

De leeftijd van de vrijwilligers varieert van tiener tot 60 plusser.

Per middag worden er minimaal 6 mensen ingeroosterd om mee te helpen.

Vrijwilligers komen jaarlijks bij elkaar op een medewerkersmiddag en worden elk halfjaar telefonisch gesproken m.b.t. hun ‘functioneren’. Ze hebben een vrijwilligerscontract ondertekend en een VOG aangevraagd.

Naast de vrijwilligers die er op de middag zelf zijn, is er ook nog een ‘createam’. Dit zijn 4 mensen die elk één keer per maand de knutsel bedenken, de spullen inkopen en aanleveren.

Vrijwilligers zijn ouders, oma’s of andere betrokkenen. De Kinderhuiskamer is voor velen van hen een belangrijke activiteit in hun dagbesteding. Naast een veilige plek voor de kinderen, is het ook een veilige plek voor vrijwilligers waar ze hun talenten in kunnen zetten.

 

Vooruitkijken

Begin 2021 hopen we weer te starten met de Kinderhuiskamer. Juist in deze coronacrisis is het belangrijk dat er voor (kwetsbare) kinderen in de wijk verschillende plekken zijn waar ze hun talenten kunnen ontwikkelen, positieve aandacht krijgen en hun vrije tijd op een zinnige manier leren besteden. Voor zo lang als het duurt in een ‘kleine’ groep, maar hopelijk later weer op de ‘oude’ manier, om verder te bouwen aan een Kinderhuiskamer voor en door de wijk.

In de afgelopen maanden is zichtbaar geworden dat improviseren voortdurend nodig is om in te spelen op de huidige maatregelen en daarbij toch de (contact)mogelijkheden die er zijn zo goed mogelijk te benutten. Dat willen we ook volgend jaar doen. Waar we nu niet meer op ‘grote’ activiteiten in kunnen zetten, willen we nu de kleinere groep als uitgangspunt nemen en in deze groep relationeel werken en de sociale cohesie vergroten.

Lastig blijft het om kinderen te moeten weigeren vanwege het toegestane maximum aantal aanwezigen in het Wijkcentrum. Eventueel zou overwogen kunnen worden om de Kinderhuiskamer ook op een ander moment in de week te openen. Kinderen van zowel het Baken als de Catamaran hebben nu een continurooster en zijn dus elke dag tussen 13.15 en 13.30 uur uit.

Net als afgelopen jaar werken we volgens de Vreedzame Wijk methode. Kinderen worden betrokken bij de invulling van het programma, hun stem telt! Daarnaast hopen we mediatoren van basisschool het Baken in te zetten en samen te werken met de Kinderwijkraad.

 

Hopelijk geeft dit verslag een goed beeld van de Kinderhuiskamer in het jaar 2020 en maakt het enthousiast om in 2021 weer van start te gaan. Dank voor uw belangstelling!

 

 

Bijlagen

1. Spreiding van bezoekers

 

 

 

Initiatief uitgevoerd
15 januari 2020 t/m
16 december 2020

Organisator
Perspectief Jeugdwerk

Locatie
Enkele zalen in Wijkcentrum Schollevaar

Opgehaald bedrag
€ 1540,23

Vragen?

Kijk of het antwoord bij 'veelgestelde vragen' staat

+ 31 (0) 10 30 74 681

helpdesk@maakcapelle.nl

Je kunt ons ook bereiken via
Whatsapp!

Nieuwsbrief

Houd mij op de hoogte van:



Deel deze pagina

Vertel je buren over Maak Capelle