Festival MinC60 jaar

Dit jaar is het 60 jaar geleden dat Molukse KNIL-militairen waren ondergebracht in woonkamp IJsseloord. In de jaren inmiddels uitgegroeid tot een Molukse gemeenschap in Capelle aan den IJssel. Van de 1e generatie zijn er nog maar een aantal, op de hand te tellen, in leven.....

Dit jaar staan we stil bij dit feit en is door de huidige DMC een projectgroep MinC60 in het leven geroepen, met als thema: Panggajo (samen met elkaar in beweging zijn). Hierin zijn verschillende werkgroepen actief en worden, als eerbetoon aan onze 1e generatie, diverse activiteiten georganiseerd.

Op zaterdag 25 augustus 2018 heeft de werkgroep Festival/Pasar MinC60 een evenement georganiseerd. De naam zegt het al, een combi van een festival en een pasar. Muziek, culturele opvoeringen, gezellige kraampjes & foodcourt, met als doel verbinding te maken met elkaar maar ook met de andere belangstellenden vanuit de Capelse bevolking die niet van Molukse origine zijn. Het evenement was voor iedereen toegankelijk. De opzet en aanpak was groots waarbij heel veel vrijwilligers nodig waren. Deze vrijwilligers hebben hard gewerkt tijdens de voorbereidingen maar ook op de dag zelf voor de volgende onderdelen.

Foodcourt
Het Tahamata voetbalpleintje was omgebouwd tot een ware foodcourt met diverse en gezellige eetkraampjes. Voorzien van vele zithoekjes kon met genieten van al het lekkere eten maar werd er ook heel veel afgehaald en ingepakt voor thuis.

Pasar
Langs de weg stonden verschillende kraampjes met de verkoop van allerlei merchandisers. Gezellig om er even te struinen en voor een mooi prijsje iets op de kop te tikken of om gewoon een leuk praatje te maken.

Festival
Uiteraard mag muziek op een festival niet ontbreken. Op een groot podium van 10 bij 6 meter werd een tal van diverse artiesten, dans- en culturele groepen getoond. Het evenement werd geopend met de Panggajo, dat staat voor samen in beweging zijn. Dit werd symbolisch uitgebeeld door een aantal man die zich samen in een prauw (bootje) voortbewegen onder begeleiding van de tifa (Molukse trom). Vanuit de kerk werd gelopen naar het ontmoetingscentrum waarbij op het buitenterrein het evenement plaatsvond. Het welkomstwoord werd gedaan door de voorzitter Dewan Maluku Capelle en de burgemeester P. Oskam.

 

Ondanks de regen was de gezellige sfeer en de saamhorigheid onder de Molukse inwoners goed te proeven. Ook de bewoners vanuit de omliggende flats en andere delen van Capelle, kwamen een kijkje nemen. Zij hebben geuit zich ontzettend welkom gevoeld te hebben en genoten hadden van het lekkere eten, de muziek en de gezelligheid.

Om snel te kunnen handelen bij eventuele calamiteiten werd er goed geschakeld met de politie, brandweer, team van eigen beveiligingsmensen, en stond er de hele dag een EHBO post klaar.

Een gerust gevoel!

Initiatief uitgevoerd
25 augustus 2018

Organisator
Dewan Maluku Capelle (DMC)

Locatie
Ingang Molukse wijk tot aan de Molukse ontmoetingsgebouw Nunu Mahua.

Opgehaald bedrag
€ 24885,00

Vragen?

Kijk of het antwoord bij 'veelgestelde vragen' staat

+ 31 (0) 10 30 74 681

helpdesk@maakcapelle.nl

Je kunt ons ook bereiken via
Whatsapp!

Nieuwsbrief

Houd mij op de hoogte van:Deel deze pagina

Vertel je buren over Maak Capelle